week van de afasie

Voor wie niet precies weet wat afasie is: Afasie is een taalstoornis.

Afasie, (a 😊 niet) fasie (=spreken) betekent dat iemand iets niet meer kan zeggen zoals hij dat wil. Alleen wanneer de afasie zeer ernstig is, kan iemand echt helemaal niet meer spreken. Mensen met afasie kunnen problemen hebben met spreken, begrijpen, lezen en/of schrijven.

Als je mÊt een afasie toch wilt communiceren, gaat dat dus minder gemakkelijk dan voorheen, het kost meer energie, je moet je meer concentreren en je bent sneller afgeleid. Twee dingen tegelijk doen, neem bijvoorbeeld lopen en praten, kan een erg grote uitdaging zijn. Vaak gaat het communiceren voor iemand met afasie in de wereld om hem heen te snel.

Eigenlijk kennen we het gevoel allemaal wel. Er is voor iedereen wel een taal die hij/zij een beetje beheerst. Voor mij is dat Frans. Ik ken best wat Franse woorden en grammatica.Kom ik in Frankrijk en wil in het Frans met de Fransen communiceren, moet ik toch erg goed opletten. Het spreektempo ligt hoog, snap ik meteen alles.. nee regelmatig denk ik iets te laat “ohh dat bedoelde je”, of als ik dan ook “even snel wil” reageren zoek ik naar dat ene woord dat precies de lading dekt.

Het is vermoeiend, maar geeft een voldaan gevoel als ik toch het kunnen aangeven wat ik wilde. Voor mij is het een keus om naar Frankrijk te gaan, voor iemand met afasie is het “24/7 Frankrijk om hem heen”.

#weekvandeafasie #afasie #taalismaareendeelvanhettotaal #purecommunicatie #logopedieenzoveelmeer #cognitieverevalidatietherapie #communicerenenpositievegezondheid #positievegezondheid #verbinden