De kracht van verbinding

Ik werk al een tijdje met een jonge vrouw met MS. Ze kwam met de vraag of ik wat zou kunnen betekenen in het zich beter kunnen verwoorden naar haar omgeving toe. Ze ervoer woordvindingsproblemen en te traag talig functioneren in verhouding tot haar omgeving. Ze zat niet goed in haar vel, was veel moe en kon ook verdrietig en boos zijn over de totale situatie.

We hebben gewerkt met een systeemopstelling om meer zicht te krijgen op haar eigen situatie en de rol van het communiceren hierin en om te zien wat ze nodig had om weer in haar eigen kracht te kunnen gaan staan. Haar beter te laten voelen en zien wat zij zelf zou willen, maar dus ook wat ze zou willen communiceren en hoe.
Verder hebben we gekeken naar haar communicatie vanuit de cognitieve revalidatietherapie, haar inzicht gegeven in haar mogelijkheden, beperkingen gezien waar mogelijk een compensatie(strategie) gezocht.

Donderdagmorgen heb ik haar weer gesproken, via beeldbellen, want dat werkt voor haar prima. Minder reizen en toch goed contact.

Er zat een stalende vrouw tegenover me, blakend van zelfvertrouwen. Toen ik vroeg waarom ze zo straalde omschreef ze haar dag ervoor. Ze had via sociale media een discussie gevolgd, ervoer onrecht en wist op snelle accurate manier in de chats die er bij liepen precies te formuleren waar haar gevoel voor onrecht in zat. Ze wist mensen via een positieve weg de andere kant van het verhaal te laten zien en heeft de discussie uit kunnen breiden naar een andere groep.

“Het voelde zo gaaf, ik kon reageren zoals ik dat al heel lang niet meer heb gekund, echt vanuit mezelf, maar ook met een ongekend gemak. Het helpt me om anderen te kunnen steunen, elkaars kwaliteiten te kunnen laten zien. Mijn doel is het groepen te verbinden zodat we samen meer kunnen bereiken. Ik had gisteren het gevoel dat het me echt lukte. Gaaf dus, dit geeft zoveel energie!”

Het ontroerde mij haar zo in haar kracht en gelukkig te zien. Dit is wat ik graag doe en waar ik goed in ben: Mensen verbinden met zichzelf, zodat ze zichzelf weer kunnen verbinden met anderen!


Verder lezen
Klik hieronder op een artikel om verder te lezen of ga terug naar het nieuwsoverzicht.