een speciaal rondje memorie

door: Loes – spraaktaallogopedist

Sinds een aantal maanden mag ik Emre (een jongen van bijna 4 jaar) begeleiden in de taalvaardigheden.
Emre gebruikt geen woorden om zichzelf uit te drukken, wel gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Het voeren van een gesprek is hierdoor lastig.

Twee weken geleden heeft Emre voor het eerst het spelletje memorie gespeeld. Hij volgde de instructies van zijn moeder en mij in stilte op. Na een aantal ronden gaf hij door middel van het maken van oogcontact en aanwijzen aan wie er aan de beurt was. Een mooi voorbeeld van wat wél al goed gaat in de communicatie.

Vandaag komt Emre samen met zijn moeder en grote zus naar logopedie. Hij wijst naar de plaats waar zijn zus mag gaan zitten, loopt naar de kast en wijst naar het memorie spelletje. Nadat het spelletje uit de kast is gehaald en Emre op zijn stoel is geklommen, wijst hij naar zijn moeder, zijn zus, naar mij en naar zichzelf. Iedereen mag meedoen met het spelletje. Gezellig!

Als alle kaartjes omgekeerd op tafel liggen wijst Emre naar zichzelf. Hij mag beginnen. Daarna komen zijn zus, zijn moeder en ik ook aan de beurt. Emre neemt de leiding in het spel en communiceert met de anderen door telkens aan te wijzen wie er aan de beurt is, waarbij de anderen “nu ik” zeggen voordat we twee kaartjes omdraaien.
Na een aantal ronden, wanneer Emre weer aan de beurt is, zegt hij “nu ik!”, waarna hij hardop lacht en twee kaartjes omdraait.

Emre heeft ook deze keer weer mee kunnen doen met het spelletje door het gebruiken van gebaren en het maken van oogcontact. Toch heeft hij er vandaag voor gekozen om óók woorden te gebruiken.
Hierdoor kan Emre niet alleen meedoen met het spelletje, maar gaat er een nieuwe wereld voor hem open, waarin hij steeds meer zijn behoeften, gevoelens en gedachten kan delen met anderen.
Emre is op ontdekkingstocht naar woorden!

Bovenstaand voorbeeld laat zien dat er, gewerkt vanuit wat wél al goed gaat, mogelijkheden zijn om te groeien in, in dit geval, een nieuwe vorm van communiceren, praten. Emre heeft de veiligheid en het vertrouwen gevoeld om zichzelf te uiten met woorden. Dit maakt me enthousiast en geeft me veel energie!

#purecommunicatie
#logopedieenzoveelmeer #cognitieverevalidatietherapie #communicerenenpositievegezondheid #positievegezondheid
#verbinden Minder weergeven