- Logopedie -
Stotteren
Stotteren
Met welke vragen rondom stotteren komen mensen in onze praktijk?
“Mijn kind stottert sinds kort, moet ik daar iets aan doen?”
“Is mijn kind te jong om iets aan zijn stotteren te doen?”
“Ik ben bang dat mijn kind straks op school geplaagd zal worden met zijn stotteren.”
“Ik durf niet hardop te lezen in de klas”.
“Andere kinderen maken opmerkingen over mijn stotteren en dat vind ik erg.”
‘Als ik stotter voel ik dat ik er niet bij hoor’
‘Ze zeggen er niks van, maar ze denken vast…’
“Mijn baas vindt dat ik iets aan het stotteren moet doen.”
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen en opmerkingen, die dagelijks bij onze stottertherapeut voorbij komen. Wellicht herkent u deze vraag, wellicht heeft u een andere.
Voor welke resultaten willen wij gaan?
Laten we hierover direct open en eerlijk zijn: stotteren kan met begeleiding verdwijnen of verminderen. Maar ‘volledig vloeiend spreken’ is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk om samen met u in te schatten of vloeiend spreken reel is en om de juiste keuze voor begeleiding te maken. Daarom vinden wij de volgende resultaten voor stotterende mensen (kinderen, tieners en volwassenen) reëel:
• Vloeiend spreken als dat kan
• Vrijheid voelen om te zeggen wat je wilt, stotteren of niet. Dus: praten zonder stress!
Wat is onze specifieke kracht?
Een Europees gecertificeerd stottertherapeut in de persoon van Karin Derks. Deze opleiding volgt men na de ‘gewone’ opleiding logopedie, omdat de begeleiding van stotteren een groter inzicht in spraakmotoriek en de psychische component vraagt. Er is dus een kwalitatief verschil tussen een logopedist en een logopedist-stottertherapeut!
Karin gaat in de therapie altijd uit van de vloeiendheid die al aanwezig is in het spreken. Wat zorgt voor deze vloeiendheid en kan ze u helpen om die zélf zo goed mogelijk ‘boven water’ te tillen? Daar gaat begeleiding over, omdat u dan in het vervolg niet afhankelijk meer bent van een therapeut. Karin steekt haar begeleiding zó in, dat u / uw kind beter durft te praten en vertrouwen krijgt in eigen communiceren.